kbs Agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Bahasa lain   carian
faq hubungi hubungi hubungi

Pengundi Muda Masih Atas Pagar - Pemerhati Politik

GEORGE TOWN, 8 Nov (Bernama) -- Calon Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) perlu bijak memainkan penjenamaan politik mereka untuk tampil lebih menarik kepada pengundi muda.

Pensyarah Sosiologi Politik, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia Prof Dr Sivamurugan Pandian berkata kebanyakan pengundi muda ini masih ‘atas pagar’ dalam memilih calon masing-masing.

“Ada kemungkinan untuk mereka memilih tidak keluar mengundi, bagaimanapun, jika seseorang pemimpin yang mempunyai ‘jenamanya’ yang tersendiri yang boleh ‘dijual’ oleh parti dan karakter yang boleh diteladani, pengundi muda ini akan keluar untuk menyokong pemimpin tersebut.

“Ini adalah kerana ejen sosialisasi yang boleh mempengaruhi pengundi muda tersebut adalah pemimpin parti itu sendiri selain keluarga, rakan sebaya, institusi pendidikan, agensi kerajaan dan media,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Mengikut statistik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia, lebih 68,000 pengundi daripada lebih 1.2 juta pengundi berdaftar di Pulau Pinang sahaja adalah dalam lingkungan umur 18 hingga 20 tahun.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), wakil PH mendominasi kerusi Parlimen Pulau Pinang iaitu daripada keseluruhan 13 kerusi, DAP memenangi tujuh kerusi dan PKR empat manakala BN menerusi UMNO meraih dua kerusi.

Sementara itu, Kishan Deepak Buxani, 25, dari Batu Ferringhi, berharap calon yang bertanding dapat mengetengahkan isu pengangguran belia dalam kempen politik mereka kerana ia semakin menjadi kebimbangan dalam kalangan anak muda.

“Tidak ramai calon yang bercakap tentang perkara ini dan tiada hala tuju atau dasar bagaimana isu ini akan ditangani sekiranya mana-mana gabungan memenangi pilihan raya. Antara isu mendesak pengundi muda termasuk pekerjaan, gaji dan kos sara hidup,” katanya.

Kishan yang merupakan pelajar tahun akhir Ijazah Sains Politik di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), berkata ramai rakan-rakannya tidak sabar untuk pulang ke kampung halaman untuk mengundi tetapi berhadapan dengan dilema sama ada menggunakan wang untuk tambang perjalanan bagi mengundi atau menggunakan duit itu untuk perbelanjaan makanan bulan depan,” katanya.

Kishan dan tiga rakannya mengasaskan gerakan yang dipanggil #SiswaBalik untuk mendekati belia yang belajar di Sarawak dan mendapati bahawa 76.7 peratus responden berharap untuk pulang ke kawasan pilihan raya mereka tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana tambang perjalanan yang mahal.

“Apa yang lebih mengejutkan 49.7 peratus daripada mereka adalah pelajar yang berasal dari Sarawak, oleh itu kami memohon kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membenarkan undi pos bagi pelajar dan kerajaan disaran bekerjasama dengan syarikat pengangkutan untuk mendapatkan kadar tambang berpatutan untuk pelajar menempah pengangkutan masing-masing,” ujarnya lagi.

Selain itu, seorang pelayan di sebuah kedai makan di Penanti, Muhammad Afiq Syazani, 21, berkata beliau mahu melihat calon PRU yang bersungguh-sungguh membawa penambahbaikan kepada kehidupan masyarakat di kawasan itu.

Beliau juga berkata mahu memangkah calon yang boleh menawarkan lebih banyak peluang pekerjaan yang bergaji lebih tinggi kepada penduduk di sini dan menaik taraf infrastruktur di kawasan perkampungan setaraf dengan kawasan bandar.

“Antara perkara yang boleh dilihat adalah dari segi infrastruktur jalan raya. Kebanyakan jalan di dalam kawasan kampung sempit dan sukar untuk diakses. Ini boleh menjadi masalah pada waktu puncak kerana ramai penduduk bekerja di kawasan luar.

“Tambahan pula, jika lebih banyak peluang pekerjaan diwujudkan, maka penduduk tidak perlu keluar jauh untuk mencari rezeki,” katanya.

SPR menetapkan hari pengundian pada 19 Nov dan pengundian awal pada 15 Nov.

Sumber : BERNAMA, Pautan - BERNAMA

RAKAN STRATEGIK IYRES

iyres.svg

INSTITUT PENYELIDIKAN PEMBANGUNAN BELIA MALAYSIA

Aras 10, Menara KBS, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62570 Putrajaya.

Tel : +603-8871 3417 
Faks : +603-8871 3342 
Emel : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)
Hak cipta terpelihara. Paparan terbaik pada versi terkini Chrome, Firefox, Edge, Safari.