kbs Agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Bahasa lain   carian
faq hubungi hubungi hubungi

Kolej Yayasan Saad antara 10 terbaik dalam SPM 2023

20240531 kolejyayasanmelaka

 

MELAKA: Kolej Yayasan Saad Melaka (KYSM) dengan bangganya mengumumkan prestasi cemerlangnya dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 dengan hampir 50 peratus calonnya mencapai semua A.

Di dalam peperiksaan itu 81 daripada 168 pelajar mencapai pencapaian yang luar biasa ini sekali gus meletakkan KYSM antara 10 sekolah terbaik di Malaysia, berdasarkan Gred Purata Sekolah (GPS).

Kolej itu dalam satu kenyataan berkata, dengan GPS 1.257, KYSM telah menduduki tempat kelima berdasarkan keputusan SPM 2023 yang menakjubkan, peningkatan daripada tempat ketujuh tahun lalu.

Gred Purata Kebangsaan (GPN) bagi tahun ini ialah 4.60. GPS unggul KYSM iaitu 1.257 menyerlahkan komitmen sekolah terhadap kecemerlangan akademik.

Pengetuanya, Tan Cheh Li bagi pihak pengurusan KYSM berkata, pencapaian luar biasa ini adalah visi pengasas yang berpandangan ke hadapan menjadi realiti, bahawa KYSM menyampaikan pendidikan menengah yang cemerlang untuk pelajar muda, memperkasakan mereka sebagai individu yang berkebolehan dalam kepimpinan dan tadbir urus untuk negara.

"Prestasi KYSM yang tidak dicemari juga berkat nasihat profesional yang diberikan oleh Lembaga Gabenor yang berwibawa tinggi. Berpandukan visi sekolah untuk melahirkan pemimpin masa depan dan kapten industri Malaysia, Lembaga Pengelola memberikan bimbingan yang tidak ternilai kepada Pengurusan KYSM dalam menyusun dan menyampaikan kurikulum yang dipertingkatkan kepada pelajar kami, membentuk mereka menjadi pencapaian yang lebih tinggi," katanya.

Di KYSM, penekanan diberikan kepada pembangunan sahsiah dan kemahiran yang dipertingkatkan dalam kalangan pelajarnya. Kurikulum lanjutan ditawarkan di atas kurikulum kebangsaan standard, di mana pelajar didedahkan kepada pengekodan dan IT, bahasa mandarin sebagai bahasa ketiga, teori muzik dan praktikal, pelajaran renang dan latihan kepimpinan.

Lulusan Straight A+ SPM, Jasmine Hasya Junaidi, berasal dari Shah Alam, berkata, KYS telah menyediakannya platform terbaik untuk membawa versi terbaik sepanjang tahun.

"Bukan sahaja kemudahan yang memastikan keselesaan saya berada di puncak, tetapi juga persekitaran yang membuatkan saya berasa seperti berada di sana kerana persaingan yang sihat.

"Selagi anda menemui orang yang berada di atas bot yang sama dengan anda, ia akan menjadi perjalanan yang lancar," katanya.

KYSM kini dalam proses untuk diambil alih oleh Hektar Real Estate Investment Trust (Hektar REIT).

Pengambilalihan itu menandakan pelaburan pertama Hektar REIT dalam kelas aset bukan runcit sebagai sebahagian daripada strategi kepelbagaian portfolionya. Pengambilalihan KYSM oleh Hektar REIT dijadualkan selesai pada akhir Q2 2024.

 

Sumber : Berita Harian

Pautan berita : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/05/1253471/kolej-yayasan-saad-antara-10-terbaik-dalam-spm-2023

RAKAN STRATEGIK IYRES

iyres.svg

INSTITUT PENYELIDIKAN PEMBANGUNAN BELIA MALAYSIA

Aras 10, Menara KBS, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62570 Putrajaya.

Tel : +603-8871 3417 
Faks : +603-8871 3342 
Emel : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)
Hak cipta terpelihara. Paparan terbaik pada versi terkini Chrome, Firefox, Edge, Safari.