kbs Agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Bahasa lain   carian
faq hubungi hubungi hubungi

Anak Muda Berperanan Bantu Kerajaan Tangkis Tohmahan - PM

 
04092023 anak muda
 
 

JOHOR BAHRU, 3 Sept (Bernama) - Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata anak muda di negara ini boleh memainkan peranan membantu kerajaan menangkis tohmahan segelintir pihak dalam landskap politik dan ekonomi masa kini.

Beliau berkata golongan itu juga boleh membantu menyampai atau menjelaskan pelbagai ‘kebenaran’ melalui media sosial antaranya isu pemberian peruntukan kepada beberapa negeri di bawah pentadbiran Perikatan Nasional.

“Mereka berkata Anwar menzalimi negeri-negeri PAS. Saya keluar kenyataan di Parlimen, peruntukan untuk Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis lebih tinggi tahun ini di bawah pentadbiran Anwar berbanding tahun lalu, dua tahun dan tiga tahun yang lalu, ini fakta,” katanya ketika menjawab soalan dalam program Temu Anwar di Universiti Teknologi Malaysia di Skudai hari ini.

Perdana Menteri turut merujuk kehadiran beliau di konsert yang disifatkan oleh segelintir pihak sebagai bertentangan dengan nilai Islam sedangkan ia dilakukan sebagai menghormati undangan penganjur dan turut disertai golongan muda.

Ahli Parlimen Tambun itu juga yakin dengan kuasa anak muda, Malaysia mampu menjadi sebuah negara yang hebat di rantau Asia.

“Orang lama asyik hendak gaduh sahaja, memfitnah, jangan dipeduli, fikir sendiri, buat sesuatu untuk selamatkan negara anda.

“Jika anda tidak boleh menerima perkara ini, anda harus mengubah naratif politik dan ekonomi negara ini,” katanya sebelum sesi dialog itu.

 

Sumber : Bernama

Pautan : Bernama

RAKAN STRATEGIK IYRES

iyres.svg

INSTITUT PENYELIDIKAN PEMBANGUNAN BELIA MALAYSIA

Aras 10, Menara KBS, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62570 Putrajaya.

Tel : +603-8871 3417 
Faks : +603-8871 3342 
Emel : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)
Hak cipta terpelihara. Paparan terbaik pada versi terkini Chrome, Firefox, Edge, Safari.